Фонд соціального захисту інвалідів

Полтавське обласне відділення

Співпраця соціальних партнерів

Для осіб з обмеженими можливостями працевлаштування є не лише засобом соціальної адаптації та поліпшення матеріального стану. Можливість вести активну трудову діяльність допомагає зняти безліч психологічних проблем, підвищує самооцінку і життєвий статус, зменшує бар’єри між інвалідом і оточуючими людьми.

Держава забезпечує додаткові гарантії громадянам, що зазнають труднощі в пошуку роботи, до яких, зокрема, відносяться й інваліди. Реалізація програм сприяння зайнятості, створення додаткових робочих місць, встановлення квоти для прийому на роботу осіб з інвалідністю, а також організація навчання за професіями, що користуються попитом на ринку праці, допомагає адаптації людей з обмеженими можливостями в суспільстві.

В приміщенні Інформаційно-консультативного центру Полтавського обласного центру зайнятості 17.02.2017 та 22.02.2017 року відбулися спільні семінари для безробітних осіб з інвалідністю м. Полтави та Полтавського району за участю представників Полтавського обласного центру зайнятості, Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та Територіального центру Управління праці та соціального захисту населення  виконавчого комітету Подільської районної в м. Полтаві ради.

Проінформовано про  можливість отримати реальну допомогу на оплату навчання, в тому числі професійного за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів у навчальних закладах області. Пошукачі були зацікавлені позитивним досвідом людей з обмеженими фізичними можливостями, які змогли працевлаштуватися після проходження навчання у спеціальних центрах професійної реабілітації системи  Міністерства  соціальної політики України.  В цих центрах, окрім здобуття робітничих спеціальностей, люди з інвалідністю можуть отримати медичні послуги, розкрити свої творчі здібності, цікаво провести дозвілля. Також розповіли всім присутнім, що відповідно до вимог КЗпП інваліди мають право на додаткові пільги та привілеї в порівнянні з іншими працівниками, а саме: працевлаштування без випробувального терміну, можливість працювати неповний робочий день, додаткові пільги на отримання відпусток та ін.

Представник територіального центру проінформувала про роботу територіального центру, що здійснює соціальне обслуговування та надає соціальні послуги громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, а також центром для психологічної підтримки та життєдіяльності пенсіонерів та інвалідів.  При територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) працює Соціальний офіс”, який створено з метою поліпшення роз’яснювальної, інформативної, консультативної роботи щодо надання соціальних послуг пільговим категоріям населення, одержанню допомоги, пільг, субсидій, тобто всіх гарантій, передбачених чинним законодавством.

Служба зайнятості в пріоритетному порядку надає громадянам з обмеженими можливостями здоров’я соціальні послуги, а саме сприяння у пошуку підходящої роботи; інформування про стан ринку праці; організація професійної орієнтації з метою вибору сфери діяльності (професії), працевлаштування, професійне навчання та підвищення кваліфікації; психологічну підтримку; організація проведення оплачуваних громадських робіт; організація тимчасового працевлаштування безробітних громадян, що зазнають труднощі в пошуку роботи.

Загалом у заходах взяли участь 27 осіб, що мають групу інвалідності.