Фонд соціального захисту інвалідів

Полтавське обласне відділення

Апаратна нарада Полтавської ОДА з питання продовольчої безпеки

Заступник директора  Полтавського обласного відділення Фонду Ірина Белько прийняла участь у апаратній нараді Полтавської обласної державної адміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Андрія Пісоцького. Ключовим питанням порядку денного стало забезпечення продовольчої безпеки та стабільності ситуації на ринку хліба в області на 2017/18 маркетинговий рік. Говорили також і про ремонт доріг місцевого значення, на який громади можуть отримувати співфінансування з обласного бюджету.

Сергій Фролов, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА, зазначив, що погодні умови цього року не сприяють високим врожаям. Не дивлячись на «нормальну» зиму, весняні заморозки та нинішні посухи призведуть до зниження показників. Через катаклізми, на Полтавщині очікують зниження врожайності зернових до 34 центнерів з гектару, при минулорічному показнику в 45.  Та, незважаючи на природні негаразди, цьогоріч аграрії області планують зібрати близько 800 тис. тон зерна пшениці. З цього обсягу близько 70% матиме продовольчі якості. Враховуючи, що на випічку спрямуємо близько 140 тис. тон, зрозуміло, що зібраного врожаю вистачить, аби дефіциту хліба не було.

На жнива, за словами головного аграрія Полтавщини, цьогоріч мають вийти 2200 комбайнів. Техніка вже готова до початку робіт, немає проблем і з наявністю пального.

Що ж до формування споживчих цін, то невелике здорожчання хлібобулочних виборів може відбутися. Чинниками для цього є, зокрема, збільшення собівартості пшениці, яка нині становить близько 4200 грн, а наступного маркетингового року буде близько 4700.